Gazdaság

Még kevésbé nőnek a bérek és a nyugdíjak

3,1 százalékkal nőnek a nyugdíjak, 1,7 százalékkal nőnek a nettó átlagkeresetek Veres János pénzügyminiszter által fölvázolt új makropálya alapján. A 4,5 százalékos infláció mellett reálértéken ez csökkenést jelent: a kormányzat immár 3,1 százalékos fogyasztáscsökkenéssel számol a háztartások esetében – derült ki az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén. A munkaadók és munkavállalók képviselői nem jutottak előbbre a bérajánlás kérdésében.

Bár még nagyon messze van a munkavállalói és munkaadói oldal attól, hogy megállapodjanak a bérajánlásban, Veres János elmondta pénteken a Pénzügyminisztérium becslését: 1,7 százalékos nettó béremelkedést prognosztizálnak.

Korábban többnek számolták

A kormányzat korábban azt jelezte: 3,9 százalékkal emelkednek januártól nyugdíjak. Ebből természetesen az is következik, hogy a kormányzat korábban a nettó béremelkedést 3,5 százalékosra becsülte (a svájci indexálás szabályai alapján). A változás hátterében nyilvánvalóan a közalkalmazotti bérbefagyasztás hatása is tetten érhető.

A Pénzügyminisztérium által számolt inflációs ráta két tized százalékponttal magasabb a korábban számoltnál (4,5 százalék 4,3 helyett): a pénzügyminiszter szerint azért, mert a korábbi makropálya kiszámításkor valamivel erősebb forinttal számoltak.

A nyugdíjak emelkedése minden esetre így 3,1 százalék lesz jövőre (mivel az a svájci indexálás szabályai szerint a nettó béremelkedés és az infláció számtani közepe – ez a számítási mód csak a fellendülés idején jobb az inflációkövetőnél).

Tárgyalni kellett volna?

A munkavállalói oldal az OÉT tárgyaláson azt kifogásolta, hogy a közalkalmazotti bérbefagyasztásról és a 13. havi fizetés elvételéről a kormányzat nem egyeztetett velük előzetesen – mondta a FigyelőNetnek Pataky Péter, a munkavállalói oldal egyik képviselője.

Pataky Péter elismerte: nem könnyű 300 milliárdot lefaragni egy már amúgy is megszorításokkal terhelt költségvetésből, ugyanakkor szerinte mégiscsak tárgyalni kellett volna a lehetőségekről.

A munkaadói és munkavállalói oldal tárgyalása nem haladt előre a bérajánlás tekintetében, a munkaadók nem mozdultak el a nulla százalékos ajánlattól- derült ki a szakszervezeti vezető szavaiból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik