Gazdaság

Többen követik a magyar példát?

Jót tett térségünk devizapiacainak a Magyarországnak megítélt támogatási csomag – írja a The Wall Street Journal Europe. Az üzleti lap szerint Románia, Bulgária és néhány balti ország is hasonló pénzügyi mentőövet kér majd.

A nemzetközi pénzügyi intézmények által Magyarország javára megajánlott támogatási csomag enyhítette a kelet-európai fizetőeszközökre és pénzpiacokra nehezedő nyomást – írta csütörtöki számában a The Wall Street Journal Europe, a tekintélyes amerikai gazdasági napilap európai kiadása. A beszámoló szerint a befektetők most jobban bíznak abban, hogy “az Európa peremén található feltörekvő piacok” elkerülhetik a pénzügyi összeomlást.

A WSJ Europe kitért arra, hogy Magyarország 1976 óta az első olyan tagállama az Európai Uniónak, illetve az unió jogelődjeinek, amely rászorult a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőövére. (Harminckét évvel ezelőtt Nagy-Britannia volt kénytelen a washingtoni székhelyű szervezethez fordulni, a font ellen indult támadás miatt.) Az első, de valószínűleg nem az utolsó – vélekedik sok közgazdász a lap szerint.

A magyar csomag ugyanis – így a WSJ Europe – kérdéseket vet fel a térség többi országának pénzügyi egészségét illetően is. A lap Romániát, Bulgáriát és a balti országokat nevesítette, mondván, ezen országokat még súlyosabban érinti a külföldi hitelek elapadása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik