Gazdaság

Fél százalékpontot vágott a Fed

Szerdán fél százalékponttal - 50 bázisponttal - egy százalékra csökkentette irányadó kamatát, a szövetségi napikamatcélt az amerikai Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC). A lépés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A Fed ezt megelőzően – a világ más nagy jegybankjaival összehangolva – október 8-án mérsékelte irányadó kamatát, fél százalékponttal, 1,50 százalékra. A lépést többek között azzal indokolták, hogy általa a hitelezési és gazdaságnövekedési helyzet javulhat, valószínűleg mérséklődik az infláció. A lépést indokolttá tette az is, hogy a gazdaság komolyabb lassulására utaló jelek mutatkoztak és az ezeket kiváltó kockázatok még tartósnak tűnnek.

Az FOMC szerint az amerikai kivitel kilátásait a gazdasági tevékenység számos országban tapasztalható lassulása rontja, a piaci zavarok valószínűleg további fékező hatást gyakorolnak a fogyasztásra, amit részben a háztartások és a vállalkozások nehezebb hitelhez jutásának feltételei okoznak. A bizottság egyhangúlag, 10:0 arányban döntött az 50 pontos csökkentés mellett.

A jelentések emlékeztetnek: az amerikai gazdaság a legutóbbi negyedévben fél százalékkal csökkentette kibocsátását, ilyen arányú visszaesésre a 2001. évi recessziós időszak óta nem volt példa. A Fed másik fontos kamatát, a leszámítolási (diszkont) kamatát is mérsékelte 50 bázisponttal 1,25 százalékra. Az elmúlt bő egy évben az irányadó amerikai (központi banki) alapkamat 5,25 százalékról süllyedt le 1 százalékra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik