Gazdaság

Reálisabbnak látják Gyurcsány bejelentését

A GDP 1 százalékos visszaesése reálisabb forgatókönyv a korábbiaknál, a kiadások csökkentése pedig mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a bizalom visszatérjen - mondta László Csaba, a KPMG adópartnere, volt pénzügyminiszter Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keddi bejelentéseire reagálva.

Az ismertetett kiadáscsökkentő lépésekről László Csaba úgy vélekedett, hogy ezek nem tartós megoldások, a strukturális reformokra továbbra is szükség van.

Elmondta: az adók terén jó lenne megmenteni azokat a korábban tervezett intézkedéseket, amelyek nem csökkentik a költségvetési bevételeket, ám jelentősen megkönnyítenék a vállalkozások életét. Az adórendszeren belüli átcsoportosításban László Csaba szerint nincs annyi tartalék, hogy azzal érdemi adócsökkentést lehetne megvalósítani, ehhez jelentős kiadáscsökkentésre volna szükség.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója pozitívan értékelte annak felismerését, hogy olyan mértékű legyen a hiány, amit finanszírozni tud az ország.
Jónak tartotta, hogy a költségvetési tervezet ténylegesen csökkenő gazdasági teljesítményre épül, s emellett 2,6 százalékos hiányt céloz meg. A szakértő kiemelte: a mostani körülmények között különösen fontos, hogy olyan államháztartási hiányt vázoljon fel a kormányzat, ami belső forrásból finanszírozható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik