Gazdaság

Tovább csökkennek a bankközi kamatok Nyugat-Európában

Miközben a világ a pénzügyi válság szélesebb gazdasági következményei miatt aggódik, a pénzügyi piacon szemlátomást múlóban a feszültség. A bankközi kamatok hétfőn tovább csökkentek a legkeresettebb, távolabbi rövid lejáratokra, miközben az egynapos kamatok kiigazításban emelkedtek, de még mindig messze nem érik el a központi bankok alapkamatát.

Az euróban jegyzett bankközi kölcsönök kamata Londonban (LIBOR) egy napra 0,01375 százalékponttal 3,5625 százalékra nőtt a hétfői hivatalos ármegállapításban. Az irányadó három hónapra, csakúgy, mint a múlt héten, hétfőn is tovább csökkent: 0,00437 százalékponttal 4,90313 százalékra. Az utóbbi hetekben időnként volt ennél alacsonyabb is, majd ismét megugrott. A mostani, tartósabbnak tűnő visszaesést egyes elemzők a központi bankok és kormányok bankmentő programjainak bizalomnövelő hatásával magyarázzák, mások közvetlenebbül azzal, hogy a bankokra zúduló állami pénzek némi konkurenciát teremtettek a bankközi piacnak.

A dollár-LIBOR minden határidőre csökkent hétfőn is. Az euróban jegyzett euróvöezeti bankközi kamat (Euribor) a hétfői ármegállapításban három hónapra 4,912 százalékra csökkent a pénteki 4,918 százalékról. Néhány hete, 5 százalék fölött, 14 évi csúcsot döntött. Itt is a rövid határidőre emelkedett a bankközi kamat: 3,928 százalékra 3,921 százalékról.

Az utóbbi hónapokban főleg a távolabbi határidőkre fagyott be a bankközi hitelezés Nyugat-Európában. Az Európai Központi Bank alapkamat-csökkentéssel – fél százalékponttal 3,75 százalékra – és a korlátlan összegű refinanszírozási árverésekkel igyekezett és igyekszik kiolvasztani a piacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik