Gazdaság

Horn bocsánatot kért a válságért

Veres János szerint a pénzügyi rendszer jelenleg stabil. A Fidesz és a KDNP felhívta a figyelmet: a kormány gazdaságpolitikája következménye, hogy ennyire veszélyezteti Magyarországot a válság. Dávid Ibolya szerint először is bocsánatot kéne kérni. Horn Gábor bocsánatot kért, de szerinte nem ez a megoldás.

Rendhagyó módón nem Gyurcsány Ferenc, hanem Veres János pénzügyminiszter szólalt fel napirend előtt. A pénzügyi válság elérte Magyarországot is – kezdte felszólalását Veres János pénzügyminiszter. Mint mondta, hazánkban is tapasztalhatók azok a feszültségek, amelyek a világ tőzsdéin is: az indexek esnek, a forint gyengül. A pénzügyi szektor vezetőivel, a jegybankkal és a bankszövetséggel folyamatosan konzultálva azt tudja mondani a tárcavezető, hogy a magyar pénzügyi rendszer stabil. Hogy ez így maradjon, további intézkedéseket, döntéseket hoznak. A költségvetést új változatban nyújtották be, ám az azóta bekövetkező változások miatt újabb és újabb makroelemzéseket készítenek, és ezekkel módosulva fogják elfogadtatni. Költségvetési szabályok újrafogalmazására lesz szükség, ehhez támogatást kért.

Magyarország a kezdetektől tárgyal az EU-val, az egyeztetések most is folynak. A pénzügyminiszter fontosnak tartja például az IMF támogatását. Keddre a miniszterelnök ötpárti egyeztetést hívott össze, hogy megbeszéljék a jelenlegi helyzetet, és a következő napok tárgyalásairól szeretnék tájékoztatni a parlamenti pártokat. Ebben együttműködést kért.

A Fidesz és a KDNP válaszokat vár

Varga Mihály, a Fidesz egykori pénzügyminisztere felszólalásában hangsúlyozta: néhány kérdésre választ kéne adni. Például arra, hogy miért érint minket jobban a válság, mint másokat, miért omlott össze az értékpapír piac, és miért kellett az EU-tagok között elsőként az IMF-hez fordulni segítségért. A választ Varga Mihály meg is adta: az elmúlt években felelőtlen gazdaságpolitika folyt. Szerinte amíg ezt nem ismerik be, addig minden igyekezet kétesnek bizonyul.

Hargitai János, a KDNP képviselője üdvözli a keddre összehívott ötpárti egyeztetést, és mint fogalmazott, meghallották a kormány hívó szavát. Ám a kérdést ő is feltette: miért mi vagyunk Izland után a válság célkeresztjében? Véleménye szerint a kormány rossz gazdaságpolitikája a családok biztonságát döntötték romokba. „Az okokról is beszélni kellene, nem csak arról, amit most tűzoltásként tesznek” – fogalmazott.

Hárompárti bocsánatkérés

Dávid Ibolya hangsúlyozta: minden egyeztetésen részt vesznek. Ám szerinte a másnapi ötpártinak egy hárompárti bocsánatkéréssel kéne kezdeni: MSZP, Fidesz és SZDSZ, hiszen 2002 óta ők ígérgettek osztogattak. Az MDF szerint egy fél lépést tettek a nemzeti csúcson, de csak felet, mert féltek kimondani, hogy a pazarlásnak vége van, hogy a hitelezők a pénzüket követelik.

Horn Gábor szerint nincs itt az ideje az egymásra mutogatásra, bár hozzátette: ő szívesen bocsánatot kér, de ez a pénzügyi válságot nem oldja meg. „Mindenkinek megvan a maga szerepe abban, hogy Magyarországon 2008-ban itt vagyunk, ahogy vagyunk, elmaradt reformokkal, recesszióval” – fogalmazott a liberális politikus. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint azt kell megnézni, hogy mit kell tenni. Valódi egyeztetést sürget. „A felelősségünk közös” – hangsúlyozta.

Kovács Tibor az MSZP nevében azt mondta felszólalásában, hogy a válság nem Magyarországon keletkezett, és annak mélységei nem voltak előre láthatóak, sem kiszámíthatóak. „Senki sem tud segíteni rajtunk, ha mi nem tesszük meg a szükséges lépéseket” – emelte ki a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik