Gazdaság

BUX a mélyben, erősödő forint

Egész napi ingadozás után 9,78 százalékos csökkenéssel zárt a budapesti tőzsde. Az OTP részvények ára 2550 forintra esett. A forint erősödött.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1.164,80 pontos, 9,78 százalékos csökkenéssel, 10.751,23 ponton zárt hétfőn.

A Mol árfolyama 14,58 százalékkal 8.200 forintra csökkent, az OTP részvények ára 5,52 százalékkal 2.550 forintra esett.

A részvénypiac forgalma 27,4 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények értéke csökkent a szerdai záráshoz képest.
A hétfői kereskedés fő mozgatója a múlt hét csütörtöki és pénteki nemzetközi tőzsdei csökkenés volt, amelyből a BÉT kimaradt, mivel ezeken a napokon zárva tartott – mondta el Izbéki Ottó, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője.

Blue chip

A múlt heti nagy nemzetközi csökkenés minden hazai “blue chipre” hatással volt, azonban talán a Mol részvényei estek a legjelentősebben. Izbéki Ottó hozzátette: az OTP, a Richter, és az Egis papírjainak az sem kedvezett a hétfői kereskedés során, hogy a nemzetközi brókerházak leminősítették azokat, új – a korábbinál lényegesen alacsonyabb – célárfolyamok meghatározásával.

Az igen gyenge nyitásban szerepe volt a japán tőzsde gyenge zárásának is, azonban a tőzsdei papírok esése a héten várhatóan mérséklődik a Fed szerdán esedékes kamatdöntéséig, illetve a magyar IMF-hitelkeret bővítés részleteinek kiderüléséig.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: a régióban a BUX esett a legjobban, mivel a régiós tőzsdeindexek a múlt heti utolsó két kereskedési napon számottevően csökkentek, így ezt az esést a BÉT hétfő reggeli gyenge nyitásával hozta be. Az üzletkötő úgy véli: a részvények értéke már régen elszakadt a fundamentumoktól, ezért megnyugvás várható a piacon.

Erősödött a forint

Erősödött, majd stabilizálódott a forint árfolyama a bankközi devizapiacon az IMF-megállapodás hírére, széles árfolyam kilengést mutató nyitást követően.

Az eurót délután négy órakor 271,80/272,40 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben.
A hosszú kereskedési szünetet követően hétfőn reggel még 275,70/276,10 forinton állt az euró.

A nyitást követően az árfolyam a 275-277 forintos tartományt járta be, majd a küszöbön álló IMF-megállapodás hírére az euró árfolyama 270 forint közelébe erősödött, és 271,50-272 forint környékén állapodott meg. A miniszterelnök egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy “… az IMF-fel kötendő megállapodás révén az elérhető források nagysága “meggyőző” lesz”, de konkrét összeget nem említett.

Sávszélesség

Az utolsó kereskedési nap, múlt hét szerdája óta a forint árfolyama a 275-285 forintos sávban mozgott az euróval szemben a nemzetközi piacokon.

A dollárt 218,20/219,00 forinton jegyezték hétfőn délután négy óra előtt. A dollárt hétfőn reggel 221,30/80 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben, majd 223-nál is járt az árfolyam. Szerda óta a nemzetközi devizapiacon 215-225 forintos tartományban mozgott az árfolyam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik