Gazdaság

A zérókamat felé tart Amerika

Az Egyesült Államokban és Európában a kamatcsökkentések ideje következik, míg itthon idén megmarad a magas kamatszint, amely jövőre már érdemben csökkenhet – olvasató a Londonban megjelent legfrissebb banki gazdasági prognózisokban.

A JP Morgan azt jósolja, hogy a Federal Reserve már szerdán fél százalékponttal, 1 százalékra csökkenti irányadó kamatát, és decemberben további negyed százalékpontos kamatvágás következik. A bank elemzői azt sem tartják kizártnak, hogy válság elhúzódása további kamatcsökkentése késztetheti az amerikai jegybank szerepét betöltő intézményt.

A JP Morgan prognózisa szerint az Európai Központi Bank novemberben és decemberben is fél-fél százalékpontos kamatcsökkentéseket hajt végre, így a valutauniós alapkamat 1,5 százalékosra csökken 2009 végére.

Előbb-utóbb itthon is csökken az alapkamat

A magyar gazdaság teljesítménye jövőre 0,5 százalékkal csökken – áll a JP Morgan előrejelzésében, míg a Merrill Lynch londoni elemzői 0,8 százalékos növekedést valószínűsítenek.

A JP Morgan szerint a Magyar Nemzeti Bank múlt heti, váratlan 3 százalékpontos kamatemelése után “nagyjából egyenlően oszlanak meg az esélyek” egy további 1 százalékpontos idei kamatemelés és a jelenleg kamatszint fenntartása között; a bank közgazdászai szerint az MNB alapkamata 2009 végére 9 százalékosra csökken.

A Merrill Lynch előrejelzése szerint az idei év végéig fennmarad a 11,50 százalékos MNB-alapkamat, 2009 végére azonban 6,50 százalékra mérséklődik a ráta, ahogy a piacok stabilizálódnak, és a globális környezet “a recesszió felé húzza” a magyar gazdaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik