Gazdaság

Kormányváltás lesz Litvániában

A konzervatívok számíthatnak győzelemre a litvániai parlamenti választások vasárnapi második fordulóján az előrejelzések szerint. A baloldali kormánypárt mindössze negyedk lesz.

A balti ország törvényhozásának 141 tagja közül 70-et pártlisták alapján, 71-et pedig egyéni választókörzetekben választják meg. Két hete, az első fordulóban 3 egyéni jelölt kapta meg mindössze a bejutáshoz szükséges abszolút többséget.

A pártlistás szavazás alapján az első menetben Andrius Kubilius volt kormányfő pártja, a Haza Szövetsége a szavazatok 19,72 százalékát nyerte el, ezzel 18 parlamenti helyhez jutott. Az előrejelzések szerint az egyéni körzetekben induló jelöltekkel együtt mintegy 50 fős frakcióra tehet szert, vagyis kétszer annyi mandátuma lehet, mint a jelenlegi törvényhozásban.

A fő ellenlábas, a Gediminas Kirkilas kormányfő vezette Litván Szociáldemokrata Párt (LSDP) a szavazatok 11,2 százalékával és az ezért járó 11 mandátummal, mindössze a negyedik lett az első fordulóban. Az LSDP 2001 óta van kormányon Litvániában.

Meglepetésre a szociáldemokraták előtt végzett a tavasszal alapított Nemzeti Újjáéledés Pártja (15,09 százalék, 13 mandátum) és a Rolandas Paskas volt államfő vezette Igazságosságért és Rendért nevű, populistának tartott párt (12,68 százalék, 11 mandátum).

A konzervatívok, bár nyerésre állnak, várható győzelmükkel nem tesznek szert többségre az új összetételű parlamentben, így kemény koalíciós tárgyalások elé néznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik