Gazdaság

Izland megállapodott a Valutaalappal

Izland pénteken megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) abban, hogy a nemzetközi pénzintézet két évre 2,1 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet nyit meg a pénzügyi válság sújtotta országnak, a bankok feljavítására, a valutakereskedelem újrakezdésének támogatására.

A cél: helyreállítani a bizalmat az izlandi gazdaság iránt, stabilizálni a valutát és átalakítani a bankrendszert – mondta Geir Haarde miniszterelnök a megállapodás aláírása után.
Az IMF igazgatótanácsa várhatóan tíz napon belül jóváhagyja az egyezményt, és akkor Izland azonnal lehívhat 833 millió dollárt a keretből.

Az IMF gazdasági kiigazítási feltételeket szabott Izlandnak, de ezeket az izlandi kormányfő azt mondta, hogy nem szembesültek elfogadhatatlan követelésekkel.

Korábban úgy hírlett, az IMF csak 1 milliárd dollárt nyit meg Izlandnak, egy 6 milliárd dolláros nemzetközi mentőterv keretében. A nemzetközi mentőterv további részletei egyelőre nem ismeretesek.

Az Izlandon az elmúlt hetekben állami kezelésbe vett három bank devizaadóssága több mint 60 milliárd dollár. Mióta az izlandi korona árfolyama gyakorlatilag összeomlott, a törlesztésre szinte nincs kilátás, írta a Reuters hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik