Gazdaság

Mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom 2008 augusztusában 1,4 százalékkal csökkent 2007 augusztusához képest. Az első nyolc hónapban két százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában.

Az idén eddig minden hónapban elmaradtak az eladások az évvel korábbiaktól, júliusban a csökkenés 1,8 százalék volt. Egy évvel korábban, 2007 augusztusában 3,5 százalékos visszaesést regisztrált a KSH éves bázison. Az idén augusztusban a kiskereskedelmi eladások volumene júliushoz képest nem változott.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben, 2008 első nyolc hónapjában 4.003 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből augusztusban 556 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek az első nyolc hónapban 1,4 százalékkal, augusztusban 0,7 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. Augusztusban az eladások jelentős részét – 92 százalékát – lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 0,8 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1,1 százalékkal növekedtek. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi forgalmának volumene nem változott a júliusihoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma az első nyolc hónapban 2,5 százalékkal, augusztusban 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Augusztusban csak az iparcikk jellegű vegyes, és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek változatlan áras forgalma mérséklődött, a többi üzlettípusban növekedett az értékesítés volumene az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben az összes forgalomból csekély súlyt képviselő csomagküldő kiskereskedelem, valamint a gyógyszer-gyógyászati termék, illatszer üzletek eladásai nőttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik