Gazdaság

Enyhén emelkedett a kőolaj ára

Szerényen emelkedett a kőolaj ára kedden reggel az ázsiai kereskedésben azokra a biztosnak látszó várakozásokra, hogy pénteken az OPEC a termelésének 1 millió hordós csökkentéséről dönt.

Röviddel 6.30 óra után a nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate (WTI) a legközelebbi, kedden kifutó novemberi határidőre hordónként (159 liter) 74,88 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 49 centtel drágább a hétfői New York-i zárónál.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 15 centtel 72,18 dollárra emelkedett. A múlt héten csütörtökön a WTI ára 69,85 dolláron zárt, ami 53 százalékkal marad el a július 3-án beállított 147,27 dolláros rekordárhoz képest.

Az OPEC a világ olajkínálatának a 40 százalékát adja. Az olajkartell vezetője azt mondta, hogy a szervezet decemberi ülésén várhatóan további termeléscsökkentésről határoznak. Az OPEC számításai szerint a piacon napi mintegy 2 millió hordó a túlkínálat.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 691,25 dolláron zárt novemberre hétfőn, 13,25 dollárral drágábban a pénteki zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik