Gazdaság

Simor: nem fenyeget államcsőd!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy osztrák lapnak határozottan visszautasította, hogy Magyarországot ugyanolyan állami csőd fenyegetné, mint Izlandot.

Simor András a Der Standard osztrák napilap hétfői számában megjelent interjúban közölte, hogy az összehasonlítás nem állja meg a helyét, mert a „két ország vonatkozásában csupán annyi a közös, hogy mindketten kicsik”.

Véleménye szerint Magyarországot most azért minősítik magas kockázatúnak, mert a politikusok 2001 és 2006 között felelőtlen politikát folytattak. Túl sokat költöttek, és a választóknak betarthatatlan ígéreteket tettek. Ennek az lett az eredménye, hogy 2006-ban a költségvetési deficit elérte a kilenc százalékot. Egyébiránt ez akkor még nem bolygatta fel a piacot, a befektetőknek a szempillájuk sem rebbent. Most azonban probléma, és a kormány reagált is rá – mondta, felsorolva az intézkedéseket.

A jegybank elnöke nagy gondnak nevezte, hogy az ország a kialakult feltételek miatt, más államoktól eltérően, nem engedhet meg magának egy konjunktúraprogramot. A költségvetés nincs abban a helyzetben, hogy a piacot ösztönözze – magyarázta. – Ez kihat a bővülési várakozásokra is. Az egyetlen mód a helyzet kezelésére, hogy versenyképesebbé tesszük a gazdaságot és rugalmasabbá formáljuk a munkaerőpiacot.

Kifejtette, hogy Magyarországon nincsenek rossz hitelek, mint az Egyesült Államokban, ahol a bankok alacsony jövedelmű adósoknak nyújtottak hiteleket, és mivel az ingatlanpiac konjunktúrája miatt az árak az égig szöktek, a kölcsönök nem voltak kellőképpen biztosítva.

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi zavarok milyen mértékben érinthetik az osztrák bankokat, az elnök kijelentette, hogy „csupán annyit mondhatok: ha húsz éven át nyereségre tettek szert, most képesek lesznek néhány évet kisebb profittal is átvészelni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik