Gazdaság

Harmadik befektetők vagyunk Horvátországban

Rekordösszeget ér el idén a magyar befektetések értéke Horvátországban, ahol a Mol újabb tulajdonszerzését még nem is számítva már az első félévben a harmadik legnagyobb beruházónak számított Magyarország.

Az év első hat hónapjában több mint 1,8 milliárd euró tőke érkezett külföldről Horvátországba, a befektetett összegnek több mint a fele, 948 millió euró Ausztriából. Németország 167,5 millió eurós befektetésével a második helyen áll, Magyarország pedig a harmadik 147,4 millió eurós tőkebevitellel – derül ki a Horvát Nemzeti Bank (HNB) által kiadott jelentésből.

A 2008 első félévében regisztrált magyar befektetések értéke már meghaladja a tavalyi egész éves 133,7 milliárd eurót, ugyanakkor még nem tartalmazza a Mol által az INA olajtársaságban szerzett újabb tulajdoni részesedésének ellenértékét.

A HNB összesítése alapján a horvátországi magyar befektetések értéke 1993-tól mostanáig meghaladta az összesen 1,2 milliárd eurót, ami azt jelenti, hogy 15 év alatt Ausztria, Hollandia, Németország és Franciaország után Magyarország az ötödik legnagyobb beruházó az adriai országban. Ezen a pozíción minden bizonnyal tovább javít a Mol újabb tulajdonszerzése, amely önmagában 872,7 millió eurót jelent, de elszámolása majd a második félévi statisztikákban jelenik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik