Gazdaság

Simor: muszáj csökkenteni a jóléti kiadásokat

Nem kell szégyenkeznünk, amiért a válságban az EU-hoz és az IMF-hez fordultunk – mondta a nemzeti csúcson elhangzott beszédében Simor András. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint nadrágszíjmeghúzás jön, és a jóléti kiadások csökkentse elkerülhetetlen.

Simor András szerint a hiánycsökkentés mérsékelte ugyan az ország sebezhetőségét, de a növekedési potenciál növelése érdekében kevés történt – mondta Simor András. A jegybankelnök elmondta: az ország külföldi finanszírozásra szorul a hibás gazdaságpolitikai döntések miatt, és a hitel egyre drágább.

A jegybank elmúlt napokban tett intézkedéseinek ismertetése után azt mondta: ha az angolszász kapitalizmus bástyái segítségre szorulnak, akkor nekünk sem kell szégyenkeznünk, ha külföldi segítségre szorulunk.

Az euró bevezetése, a tudatosabb lakossági kockázatvállalás, a növekedési potenciál erősítése szükséges ahhoz, hogy sebezhetőségünk csökkenjen – mondta a jegybankelnök.

Újabb nadrágszíj-meghúzás tudja csak megállítani a munkanélküliség növekedését, ezért erre van szükség. Az oktatás színvonalát emelni kell, a szociális és nyugdíjkiadásokat pedig szigorítani, a vállalkozásokat terhelő adókat pedig csökkenteni kell – vélte Simor. Utóbbira csak akkor van esély, ha azt a jóléti kiadások csökkentése ellensúlyozza.

Simor az amerikai példát ajánlotta, ahol az elnökjelöltek a voksolás előtt képesek voltak összefogni.

A piacok állnak és figyelnek bennünket, és hétfőn újra kinyitnak – zárta felszólalását a jegybankelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik