Gazdaság

Elmarad a családi pótlék emelése és a nyugdíjkorrekció januárban

Nem emelné januárban a kormányzat a családi pótlékot, s az eltervezett nyugdíjkorrekcióra sem kerülne sor, csak szeptemberben.

A családi pótlék fajlagos összegei csak jövő év szeptember 1-jétől emelkednek, az emelés mértéke a várható éves inflációval megegyező, 3,9 százalékos lesz – olvasható a kormány ma beterjesztett javaslatában. Ugyancsak szeptember 1-től lépnek csak érvénybe a nyugdíjkorrekció 2009-ben aktuális lépései.

Az Országgyűlés 2005-ben fogadta el a nyugdíjkorrekcióról szóló törvényt, amely a nyugdíjrendszerben lévő aránytalanságokat hivatott csökkenteni. 2009-ben az 1992-95, illetve 1997-98 között nyugdíjba vonulók részesülnek 4 százalékos, a 89-90 között nyugdíjazottak évjáratok 2 százalékos korrekciós, extra emelésben – ez tolódik szeptember elsejére.

A javaslat nem tartalmaz utalást arra, hogy visszamenőlegesen esetleg ezt a pénzt megkaphatnák az érintettek.

A kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) vállalkozók
által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi 4350 forintról 4500 forintra emelkedik. A ma benyújtott javaslatcsomagban a kormány adóegyszerűsítő jogszabály módosításokat is javasol.

13. havi nyugdíj összege maximum 80 ezer forint lehet, és csak azoknak jár, akik betöltötték a 62 éves nyugdíjkorhatárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik