Gazdaság

70-90 dollárt ajánlanak minimális olajárnak

Az OPEC tagjai számára a kőolaj elfogadható hordónkénti minimálára 70-90 dollár - jelentette ki az olajkartell elnöke, akit egy algériai lap idézett szombaton.

Sakib Helil, aki egyben algériai olajügyi miniszter, néhány nappal azelőtt nyilatkozott, hogy a jövő héten pénteken Bécsben tartják az OPEC rendkívüli miniszteri ülését. A megbeszélésen azt vitatják meg, hogy milyen hatással van az olajpiacokra a globális gazdaságnövekedés lassulása.

Az elemzők azzal számolnak, hogy az OPEC termelésének csökkentéséről dönt, miután a július elején beállított rekord óta a kőolaj ára több mint a felére esett.

Pénteken egy név nélkül nyilatkozó OPEC-forrás azt mondta, hogy a szervezet 1-1,5 millió hordóval csökkenti a termelését novembertől.

Ezt követően Helil az algériai rádióban azt mondta, hogy várhatóan csak néhány ország dönt a termelés visszafogásáról, és ez is csak a bejelentéstől számított 40 nap elteltével lép életbe.

Helil az algériai lapnak nyilatkozva rámutatott arra, hogy 70 dollár alatti olajár mellett olyan termelők, mint Kanada és Brazília, már felhagynának az olajbányászattal, mert veszteséges volna ilyen ár mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik