Gazdaság

Meglöki az állampapírpiacot a jegybank

Új eszközökkel és az elsődleges állampapír-forgalmazókkal kötött megállapodással élénkíti az állampapír-piaci forgalmat péntektől a jegybank. A forint árfolyama nem reagált a hírre, de ez nem is baj.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Államadósság Kezelő Központtal közvetlenül kapcsolatban lévő elsődleges forgalmazók csütörtökön egyezséget kötöttek az állampapírpiac élénkítése érdekében.

A péntektől az év végéig hatályos megegyezés nyomán bevezetik a folyamatos árjegyzést, vagyis minden szereplő tudhatja, hogy milyen áron vásárol 90 napnál hosszabb futamidejű állampapírt. Az elsődleges forgalmazók vállalják azt is, hogy növelik a birtokukban lévő állampapír-állományt.

A fenti egyezséggel egy időben a Monetáris Tanács rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a jegybank új eszközöket biztosít az állampapírpiac kínálati oldalán; ettől a Raiffeisen Bank lapunk által megkérdezett szakértői azt várják, hogy a piac kínálata közelít a kereslethez.

A pénzintézet elemzői szerint a két bejelentés hatására az állampapírpiac élénkülhet. A jegybank közleményei a forint árfolyamát érdemben nem befolyásolták – a szakértők szerint a devizapiacot a gazdaság egészének megítélése és a spekuláció mozgatja.

Az MNB lépései, amellyel segítik az elsődleges forgalmazók állampapír vásárlásait, újraindíthatják a vételeket a befagyott piacon – mondta Barcza György. A K and H Bank vezető elemzője szerint egyidejűleg a forint árfolyama is erősödhet, és a jegybank 5 milliárd euró összegű deviza-forint csere (deviza swap) ajánlata a kereskedelmi bankoknál megszüntetheti a devizahiányt illetve a ki nem elégített deviza éhséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik