Gazdaság

Gyurcsány: változik a növekedési, inflációs és bérpálya

Változik a jövő évi költségvetéshez tartozó növekedési, inflációs, és béralakulási mutató - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) tagjaival folytatott konzultáció utáni tájékoztatón, ahol a szombati nemzeti csúcs előkészítését vitatták meg.

“Fontos, hogy egyezség jöjjön létre az országban annak érdekében, hogy milyen azonnali lépésekre van szükség, és milyen lépésekre 2009-ben, majd később” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, megemlítve, hogy egyaránt jelezte részvételét a szombati nemzeti csúcson az OÉT munkavállalói és munkáltatói oldala.

A miniszterelnök szerint a legújabb pénz- és tőkepiaci fejlemények azt jelzik, hogy “az első árhullámon túlvagyunk”, Magyarország és az Európai Unió jól védekezett ezzel a hullámmal szemben. Ugyanakkor a nemzeti csúcson a következő hónapok, illetve a 2009-es év stratégiáját kell közösen kialakítani – tette hozzá.

Három elem

A kormány most azzal számol, hogy a költségvetéshez kapcsolt makropálya legalább három eleme változik – felelte egy kérdésre a miniszterelnök. Az elemzői véleményekhez igazodva kisebb növekedés és alacsonyabb infláció várható, s a kormány a bérjövedelmeket az inflációhoz kívánja igazítani – jelezte Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök közölte: az elfogadott betétvédelmi törvény nemcsak a lakossági betétekre nyújt garanciát 13 millió forintig, de a vállalkozói betétekre is.

A munkavállalókat képviselő Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a keddi találkozón “töröltük a szótárból a bérbefagyasztás kifejezést a jövő évi bértárgyalások kapcsán”. Az OÉT pénteki ülésén folytatódnak a bértárgyalások, ahol terítékre kerülhet egy újabb hároméves bérmegállapodás is – tette hozzá.

Cunami

Az első “cunamin” vagyunk túl, lehet, hogy most már kisebb hullámok érnek el bennünket – kapcsolódott a miniszterelnök véleményéhez Futó Péter. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke elismerően nyilatkozott a kormány és a jegybank erőfeszítéséről, amellyel “megállították a cunamit”.

Futó Péter szerint a nemzeti csúcs három legfontosabb eleme a stabilitás, az összefogás és a bizalom, és ez a három fogalom jellemezte a keddi konzultációt is.

“Pénteken folytatódnak a bértárgyalások, s meggyőződésem, hogy meg fogunk állapodni” – jelezte az MGYOSZ elnöke, hozzátéve, hogy a munkaadói oldalnak az azonnali adóreformnál fontosabb a stabilitás, ezért az adóreform témáját 2009 második félévében kívánják újra napirendre tűzni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik