Gazdaság

Befagyott az infláció is

A fogyasztói árak szeptemberben nem változtak augusztushoz képest, és 5,7 százalékkal emelkedtek éves összevetésben; elemzők ennél jóval magasabb, 6,1 százalékos inflációs adatra számítottak. A válság várhatóan tovább lassítja a pénzromlást.

Szeptemberben szezonálisan kiigazított adatok szerint az “alapdrágulás” 0 százalékos, éves összevetésben a maginfláció 5 százalékos volt – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A statisztikusok adatai szerint az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékos volt a drágulás, augusztusban pedig még 6,5 százalékos inflációt regisztráltak.

Az élelmiszer és az energia drágult jelentősen

Éves összevetésben az élelmiszerek átlagosan 8,1 százalékkal drágultak, ezen belül az étolajért 63, a rizsért 34,4, a lisztért 17,4, a tejért 15,9, a száraztésztáért 14,7, a sajtért 13,6, a sertéshúsért 12,4, a párizsiért pedig 10,4 százalékkal kellett többet fizetnünk.

A háztartási energia egy év alatt 15,9 százalékkal drágult, ezen belül a gáz ára 31,3 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagok 11,7 százalékkal kerültek többe, mint tavaly ilyenkor, a szolgáltatások 4,4 százalékkal drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkek ára 1,3 százalékkal, a ruházati cikkeké pedig 0,7 százalékkal csökkent – derül ki a KSH adataiból.

Az élelmiszerárak vártnál alacsonyabb emelkedése, az előző évi drágaság, valamint a tanszerek és az iskolakezdés költségeinek befagyása magyarázza a vártnál kedvezőbb adatot – értékelte a KSH számait Suppan Gergely.

Új a pálya

A Takarékbank makroelemzője arra számít, hogy a következő hónapokban a dezinfláció folytatódik, részben a tavalyi magas bázis, részben az egyre olcsóbbodó üzemanyagok, részben pedig a gyenge hazai belső kereslet miatt. A trendet novemberben vélhetően ellenpontozza az októberi újabb gázáremelés hatása.

A Takarékbank mindezért a korábbi 5,5 helyett 5,3 százalékos decemberi inflációs adatra számít, ami Suppan szerit valószínűsíti, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a kormány középtávú, 3 százalékos inflációs célja 2009 végére teljesülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik