Gazdaság

Visszavonták a költségvetést

A kormány visszavonja a jövő évi adótörvény- és költségvetési javaslatot - derült ki Szili Katalin házelnök tájékoztatásából a házbizottság hétfői rendkívüli ülése után. A házelnök elmondta: a költségvetést a kormány pénteken új formában benyújtja.

A frakciók megegyeztek abban, hogy a plafontörvényt házszabálytól eltéréssel tárgyalják; hétfőn megkezdődik az általános vita, jövő héten lesz a részletes vita, 27-én pedig a zárószavazás.

Szintén megegyeztek a frakciók, hogy a bankbetétek biztonságát garantáló Országos Biztosítási Alapról (OBA) szóló törvény módosítását házszabálytól eltéréssel tárgyalják. A kormány azt javasolja, hogy az OBA által biztosított összeghatárt emeljék a jelenlegi 6 millió forintról 13 millió forintra, és töröljék el a 10 százalékos önrészt.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a rendkívüli házbizottsági ülés után szintén beszélt arról, hogy az öt parlamenti párt elfogadta a házszabálytól való eltérést a plafontörvény esetében. Izland mellett az elemzők Magyarországot tartják a nemzetközi pénzügyi válság által leginkább veszélyeztetett országok egyikének – mondta. Véleménye szerint ezért arra van szükség, hogy a parlament még hétfőn megkezdje a költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat általános vitáját. A törvényhez péntek délig lehet módosító indítványokat benyújtani.

A házbizottság ülésén elhangzott, hogy az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetésének szándékát fenntartja a kabinet – mondta Kóka János. A szabad demokraták számára elfogadhatatlan, hogy az adóegyszerűsítéseket és adócsökkentéseket célzó intézkedéseket visszavonja a kormány, míg az egyetlen jelentős adóemelést – amely valószínűleg többlet fogyasztói terheket jelent majd – meghagyja – jelentette ki Kóka János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik