Gazdaság

Tölgyessy: választási büdzsé készült

Választási költségvetés készül – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A politikai elemző szerint a büdzsé megszavazásával az SZDSZ és az MSZP a világgazdasági válság következményeit is magára venné.

A büdzsétervezet ugyan nem osztogató, de csak azért, mert nincs miből, a GDP-hez mérten azonban legalább 1,5 százalékos túlelosztás van a rendszerben – fogalmazott Tölgyessy.

A költségvetés-tervezet leginkább konfliktuskerülő: senkivel nem akar nagy ütközést, és ha volna elég gazdasági növekedés, teljesíthető is lenne. Alapvetően a tavalyi számok alapján próbálja szétosztani a jövedelmeket, és az alapelv nagyjából az, hogy ne legyen senki, aki nagyon kiabál.

A kormány 3 százalékos GDP-arányos növekedéssel számol, és ezt lényegében szét is osztotta ezzel a költségvetéssel, ma már azonban – talán egy gazdaságkutatót kivéve – mindenki azt mondja, hogy ezt lehetetlen lesz elérni, mert olyan hatalmas mértékig romlott a világgazdasági helyzet az utolsó hetekben – hangsúlyozta Tölgyessy.

A volt kormánykoalíció pártjainak újra szembe kéne nézniük azzal, hogy akarják-e a várható világgazdasági válság keretei között menedzselni Magyarországot. Ha akarják, övék lesz a következő másfél év, ha megszavazzák a költségvetést, egész biztos, hogy maradni fog addig a koalíció. Ekkor azonban az összes bajért, ami várhatóan Magyarországra szakad, nekik kell állniuk a felelősséget az ország lakói előtt – mondta az SZDSZ volt elnöke, a Fidesz volt képviselője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Lapunknak a múlt héten több gazdaságkutató és elemző egyhangúlag úgy vélte, hogy a büdzséterv – elfogadása esetén – kibírná az európai visszaesést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik