Gazdaság

Áttörte a 250 forintot az euró

Egy rövid időre 250 forint főlé emelkedett az euró árfolyama a devizapiacon, majd újból visszacsúszott 248 forintra.

Londoni elemzők reggel már figyelmeztettek arra, hogy jelentős ingadozás várható a forint árfolyamában, a kereskedők arra számítottak, hogy az euró a 242-248 forintos sávban mozog majd a nap folyamán. London szerint a forint viszonylagos stabilitása egyelőre a múlté, a piac a jelenlegi körülmények közepette nem igazán vevő a kockázatokra.

A londoni bankközi piacon a forint hétfő reggel 246,61 eurón állt, 0,55 százalékkal alacsonyabban, mint pénteken későn és 2,47 százalékkal magasabban, mint 2007 végén. Hétfőn reggel az euró 1,3598 dollár volt vételi oldalon, 0,0075 dollárral olcsóbb a pénteki későinél.

Reggel az euró az utóbbi hetek-hónapok újabb negatív árfolyami rekordját érte el: Londonban 1,3551 dollárig ment le a jegyzése, tizenhárom hónap óta nem állt ilyen alacsonyan a dollárhoz képest.

Az euró idén júliusban még csúcsot döntött a dollárral szemben, azóta értéke 15 százalékkal morzsolódott le. Már nem csupán a dollár erősödéséről van szó, amit az utóbbi időkben a nagy amerikai pénzügyi segélyprogram terve váltott ki, hanem egyre erősebb a befektetői félelem, hogy az Amerikából Európába átterjedő pénzügyi gondokra az öreg kontinensen nem tudnak majd hatékony, összehangolt megoldást adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik