Gazdaság

Nem bíznak a csomagban a közgazdászok

Túl mély a bizalmi válság ahhoz, hogy a 700 milliárd dolláros mentőcsomag megoldja a gazdaság gondjait – vélekedik amerikai közgazdászok egy része. Mások szerint a kormánynak másként kellett volna enyhítenie a hitelkrízisen.

A Washington Times szinte minden más laphoz és televíziós hírműsorhoz hasonlóan azt kérdezte: mi következik most, a mentőövről szóló törvény jóváhagyása után? A megszólaltatott szakértők szerint a történelmi méretű szövetségi tőkeinjekció mindenképpen fokozza azokat a várakozásokat, hogy a gazdaság visszatér a normális kerékvágásba. Ennek ellenére úgy látják, hogy az immár egy éve húzódó hitelválság túl mély sebeket ejtett a piacokon.

Bernard Baumohl, a Gazdasági Előrejelző Csoport igazgatója szerint sokan azt várják, hogy a befagyott hitelpiac néhány hónapon belül “kiolvad”. – Az igazság azonban az, hogy senkinek sincs elképzelése arról, vajon helyrerázza-e ez a mentőcsomag a pénzintézeteket, hogy újra hitelezhessenek” – fejtette ki. Szerinte két tényező mérgezi az amerikai gazdaságot: egyfelől a bizalomhiány, a fogyasztók és az üzleti vezetők részéről egyaránt, másfelől a tovább mélyülő hitelválság.

Stephen Stanley, a RBS Greenwich Capital pénzügyi szolgáltató vezető közgazdásza sokak véleményével egyezően úgy látja: a szövetségi tőkeinjekció túl későn érkezett, már nem lehet kijavítani a hatalmas Wall Street-i hitelintézetek összeomlása által okozott károkat.

Hitelek helyett bankokat kellett volna venni?

Az NPR közszolgálati rádió olyan szakértőket idézett vasárnap, akik szerint Paulson pénzügyminiszter mentőcsomagja nem a legjobb megoldás a hitelválságból való kilábalásra. Több közgazdász szerint nem biztos, hogy célt ér a hitelpiacot mérgező rossz hitelek felvásárlása, az adminisztráció így ugyanis 700 milliárd dollárnyi “értéktelen termék” birtokába jut.

Alternatív programként felmerült, hogy a szövetségi kormánynak nem a hiteleket kellene felvásárolnia, hanem közvetlen tőkeinjekcióval, készpénzzel kellene segíteni a pénzintézeteket, hogy azok azonnal hiteleket nyújthassanak. A szövetségi segítségért cserébe a kormány, közvetve az amerikai nép tulajdoni hányadot szerezhetne a kisegített bankokban. Sok szakértő szerint ez a megoldás talán hatékonyabb és mindenképpen tisztességesebb volna az adófizetőkkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik