Gazdaság

Találtunk 450 milliárd forintot

Van eltérés a kormány által beterjesztett zárszámadási törvény és a KSH által közölt statisztika között, de érthetetlen, hogy Répássy Róbert a GDP fél százalékát hogyan számíthatta 450 milliárdnak. Ha ez a szám helytálló volna, bruttó gazdasági termékünk a jelenleginek csaknem három és félszerese lenne. Az sem világos azonban, a Pénzügyminisztérium miért nem a KSH időközben megváltoztatott adatát írta a jelentésébe.

Hová tűnt 450 milliárd forint? – tette föl a kérdést Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus elmondta: a kormány által beterjesztett 2007-es zárszámadásban ugyanis 5,5 százalékos hiány szerepel, azonban kiderült, hogy a Pénzügyminisztérium 450 milliárd forinttal tévedett, és a KSH adatai szerint csak 5 százalékos lett a hiány. A politikus szerint az MSZP az előrehozott választásokra „spájzolta be” a pénzt.

A kormányszóvivő közleménye szerint viszont hatalmas bakot lőtt a Fidesz. Valójában ugyanis a kormányszóvivő szerint az történt, hogy az Európai Unió módosította saját elszámolási technikáját, ezért a magyar Központi Statisztikai Hivatal – módszertani okokból – módosította a saját korábbi, még a másik metódus szerint készített eredményszemléletű kimutatásait.

Nyomára lehet bukkanni

Mintegy 320 milliárd forintot minden esetre – a FigyelőNet számításai szerint – viszonylag hamar meg lehet találni, hiszen az 5,5 és 5 százalékos hiány különbsége fél százalék, ami GDP arányosan nemigen lehet több 130 milliárdnál.

Ha megnézzük pontosabban a számokat: a zárszámadási törvényben, akkor a dokumentum szerint „összességében 2007-ben az államháztartás pénzforgalmi hiánya 1361,5 milliárd forintban, a GDP 5,4 százalékában teljesült”. Ezzel szemben a KSH számításai szerint a kormányzati szektor „maastrichti” hiánya 2007-ben a nemzeti számlák II. előzetes adatai alapján 1260,8 milliárd forint volt, a GDP 5 százaléka. További 29,3 milliárdot találtunk meg, meglepően rövid idő alatt.

Elszámolási többlet

Hiányszik azonban még mindig 100,7 milliárd forint. Lehmann Anna, a KSH munkatársa a FigyelőNet megkeresésére elmondta: a KSH EuroStat iránymutatásai alapján módosította az államháztartási hiányra vonatkozó számait, bizonyos tételeket – főként, de nem kizárólag uniós támogatásokkal összefüggő pénzeket – másképp kellett ugyanis elszámolniuk. Ezért csökkentette a KSH a korábban számolt adatait, innen származik a többlet, ami sajnos nem valódi többlet, hanem csak elszámolási többlet –magyarázta a statisztikus.

A Fidesz sajtóosztályán keresztül próbáltuk az ellenzéki párt véleményét részleteiben is megismerni, de egyelőre nem kaptunk választ, s nem tudtunk még a Pénzügyminisztérium szakértőjével sem beszélni.

mire gondolt répássy?

Nem tudtunk a témában fideszes politikussal beszélni, így csak találgatás, hogy Répássy esetleg a Pénzügyminisztérium tervezett hiányszámának (6,8 százalék), s a KSH által közölt adat különbségére gondolt, akkor a 450 milliárd nagyjából stimmel.

Ebben az esetben viszont az a kérdés, a politikus miért nem fogadja el, hogy a többlet adóbevételek csökkentették a hiányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik