Gazdaság

A szenátus igent mondott a mentőcsomagra

Az amerikai szenátus szerda este elfogadta a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag tervét; a korábbihoz képest javított változat pénteken kerül a képviselőház elé. A módosítások egyik elemeként a kormány 100 helyett 250 ezer dollárig vállal majd garanciát a megtakarításokra.

A felsőház biztos többséggel, 74-25-ös szavazati aránnyal bólintott rá a módosított pénzügyi tervre, miután annak eredeti változatát a képviselőház általános meglepetésre hétfőn elvetette.

A módosított javaslatban új elemként szerepel, hogy a szövetségileg biztosított bankbetétek összege 100 helyett 250 ezer dollár lesz. Az új verzióba egy 150 milliárd dolláros üzleti és energiaipari adócsökkentés is belekerült, továbbá mintegy 24 millió adófizetőt érintő könnyítés az úgynevezett alternatív minimális adó terén.

A két amerikai elnökjelölt, a demokrata párti Barack Obama és a republikánus John McCain is kampányát megszakítva visszarepült Washingtonba, hogy részt vegyen a fontos szavazáson. Így tett Joe Biden is, Obama alelnökjelöltje.

Bush elnök a szavazás után azt mondta hogy a képviselőházban péntekre tűzték ki a szavazást a kezdeményezés “javított változatáról”. “Ez a javaslat eltérő, javított változat, bizonyos vagyok benne, hogy a kongresszus elfogadja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik