Gazdaság

Írországba mentik pénzüket a britek

Régen tapasztalt feszültség támadt Nagy-Britannia és Írország között annak nyomán, hogy az ír kormány korlátozás nélküli garanciavállalási tervet jelentett be a legnagyobb ír bankokban tartott megtakarításokra, és ennek hírére állítólag máris több milliárd fontot menekítettek Írországb brit betétesek.

Az ír tervezet a következő két évre szólóan garantálná a betétek teljes visszafizetését csőd esetére a hat vezető ír bank ügyfeleinek. A dublini parlament elé sürgősséggel beterjesztett törvényjavaslat azonban felbőszítette a brit kormányt és a pénzügyi hatóságokat, amelyek szerint az ír intézkedés komoly versenyhátrányba hozza az egyébként is megtépázott brit bankrendszert.

A The Daily Telegraph banki forrásai szerint “fontmilliárdok” vándoroltak brit bankokból vagy közvetlenül ír pénzintézetekbe, vagy a brit királyi postához, amelynek banki szolgáltatásait a Bank of Ireland végzi.

A konzervatív brit napilap szerint ebben a helyzetben egyre erősödő nyomás nehezedik Gordon Brown miniszterelnökre, hogy kövesse az ír példát, és vezessen be szintén teljes körű visszafizetési garanciát a brit bankokban vezetett számlákra. A kormányfő a héten azt közölte, hogy a brit kabinet a jelenlegi 35 ezer fontról hamarosan 50 ezer fontra (15 millió forintra) emeli az állam által garantált bankbetétek összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik