Gazdaság

PM: módszertani okból javított a KSH a hiánymutatón

Csupán módszertani okból csökkentette a KSH 5,5-ről 5 százalékra a 2007-es GDP arányos hiányt, ez nem befolyásolja az idei és a 2009-es hiánycélt.

Csupán módszertani okai vannak annak, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 0,5 százalékponttal javította az államháztartás 2007-es uniós metódus szerint számított éves hiányát – mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Az előzetes értékelés szerint az államháztartás hiánya 2007-ben a GDP 5,5 százaléka volt, ezt azonban a KSH újabb számításai 5 százalékra csökkentették. Ennek az az oka, hogy a KSH az uniós módszertan alapján az eredményszemléletű elszámolásban bizonyos tételeket újraértékelt. Ilyen tétel többek között a gabonapiaci intervenciós költségek és az árfolyamveszteségek, amelyekkel kapcsolatos kifizetések 2007-ben valósultak meg, de eredményszemléletű elszámolásuk több évre visszamenőleg történik. Ugyancsak módosította az eredményszemléletű elszámolást néhány beruházással kapcsolatosan is a KSH, így például a 4-es metróval kapcsolatos és az M7-es elszámolását érintő kifizetéseknél.

Mindez azt jelenti, hogy semmilyen költségvetési tartalékot nem tárt fel a KSH, alapvetően egyes tételek átértékelése módosította az egyenleget – hangsúlyozta Pichler Ferenc, megjegyezve, hogy ez még mindig nem végleges adat. A PM szóvivője megerősítette azt is, hogy a 2007-es hiány módosítása semmilyen mértékben nem befolyásolja az idei várható hiányt, illetve a jövő évi költségvetésben tervezett deficitet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik