Gazdaság

GKI: jövőre közelebb jön az euró

Érdemben bővülő gazdaságra és fogyasztásra számít 2009-ben a GKI az egyre súlyosabbnak tűnő világgazdasági válságjelenségek ellenére. A gazdaságkutató intézet szerint jövőre beléphetünk a valutauniós tagság előszobájába, és érdemben csökken az alapkamat.

A magyar GDP jövőre 3, az egyéni fogyasztás 2,5 százalékkal, a beruházások 10 százalékkal bővülhetnek, az export és az import 12 százalékkal nő, az infláció 4,2 százalékra csökken – ismertette az intézet prognózisát Vértes András elnök.

A kutatók szerint az államháztartás eredményszemléletű hiánya az idei 3,8-3,6 százalékról jövőre a GDP 3,2 százalékára csökken, a folyó fizetési mérleg hiánya az idei, a GDP 3,1 százalékáról 2,6 százalékára mérséklődik, a finanszírozási igény a legkedvezőbb lehet a régióban.

Válság azért van

A kedvezőtlen nemzetközi folyamatok miatt a korábbi 3 százalékról 2,7 százalékra csökkentették az idei GDP növekedési prognózisukat – közölte a GKI első embere, aki szerint a világban zajló pénzügyi konszolidáció magyarországi hatásai ma még pontosan nem látszanak, de a növekedési kilátásokat mindenképpen rontják.

A kedvező globális folyamatok között említette az élelmiszer- és nyersanyagárak emelkedésének megállását vagy ütemének fékeződését, aminek alapján a GKI feltételezi a dollárban számított kőolajár csökkenését, illetve euróban mérve az energiaárak stagnálását.

Rossz hír azonban, hogy a pénzügyi válság sokkal súlyosabb, kiterjedtebb lett, mint korábban gondolták, ami nagyfokú bizalomvesztéshez és a likviditás szűküléséhez vezetett – mondta a GKI elnöke. A válság reálgazdasági hatásai nyomán az export és az import növekedési üteme akár 3-4 százalékponttal is elmaradhat a prognózisban szereplő 12 százaléktól, de a lényeg, hogy a kivitel és a behozatal üteme között nem lesz jelentős különbség – tette hozzá Vértes András.

Jön a kamatvágás

A monetáris politika jövőre már valószínűleg nem tudja elkerülni a számottevő kamatcsökkentést, a GKI várakozása szerint az alapkamat 2009 végére akár 6 százalékra is csökkenhet, de már az idén megkezdődhet a kamatmérséklés.

Jövőre, a GKI előrejelzése szerint várhatóan 2012-2013-as céldátummal kitűzik az euró bevezetésének határidejét, és sor kerül az ERM-II-es árfolyamrendszerbe való belépésre. Utóbbi és egy hiteles eurócsatlakozási program nagy mértékben erősítheti a forintot – jelentős ingadozás mellett -, ezért váratlanul kell bejelenteni és erőteljes kamatcsökkentésekkel megtámasztani – mondta Vértes András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik