Gazdaság

Előállt a kormány a büdzsével

Óvatos és konzervatív a 2009-es büdzsé tervezete Veres János szerint. A pénzügyminiszter közölte: a törvényjavaslat elfogadása esetén a költségvetés elsődleges egyenlege pozitív lenne, a deficit pedig 3,2 százalékosra mérséklődne. A törvényjavaslatról – és a kormány sorsáról – december közepén döntenek a képviselők.

A jövő évi költségvetés eredményszemléletben 3,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tartalmaz, pénzügyi szemléletben a deficit 3,4 százalék, azaz 975,9 milliárd forint lesz – jelentette be Veres János pénzügyminiszter, mielőtt a tárca vezetőivel átsétált volna a Parlamentbe, és benyújtotta volna a jövő évi büdzsé tervezetét Szili Katalin házelnöknek.

A kormány a büdzsét 3,0 százalékos GDP-bővülés és 4,3 százalékos infláció figyelembevételével állította össze – mondta a pénzügyminiszter. Pénzforgalmi szemléletben a költségvetés bevételi összegét 17 088,3 milliárd forintban, a kiadásokat 18 064,3 milliárd forintban rögzíti a tervezet. A GDP tervezett összege 2009-ben 29 110 milliárd forint, az idei évre tervezett 27 440 milliárd forint után.

„Az óvatosság, a konzervatív tervezés jellemzi a költségvetést, amely nyugdíjreform nélkül GDP-arányosan 3,2 százalékos, a nyugdíjreform figyelembevételével 2,9 százalékos államháztartási deficitet jelent” – mondta a pénzügyminiszter.

Veres János pénzügyminiszter táskájában viszi a költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlés elnökének (Fotó: MTI)

Veres János pénzügyminiszter táskájában viszi a költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlés elnökének (Fotó: MTI)

A jövő évi törvényjavaslat az idei törvényben rögzített 103,3 milliárd forint elsődleges – kamatfizetés és -bevétel nélkül számított – hiánnyal szemben 199,3 milliárd forint elsődleges többlettel számol, azaz a GDP arányában 0,4 százalékos hiány 0,7 százalékos többletbe fordul. A kamatkiadások az idei 1118,5 milliárd forintról 1175,2 milliárd forintra nőnek.

A 2009. évi költségvetés végszavazása december 15-én lesz – mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn, miután átvette Veres Jánostól a bivalybőr táskában lévő költségvetési tervezetet.

A voksolás tétje a szokásosnál jóval nagyobb: ha a parlament nem fogadja el a kisebbségben kormányzó MSZP javaslatát, Gyurcsány Ferenc kormányfő ígérete szerint „felsétál a Sándor-palotába”, és benyújtja lemondását az államfőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik