Gazdaság

Londoni elemzők: hétfőn még kivár az MNB

Hétfőn még nem mozdul az MNB, de már közel van a pénzügypolitikai enyhítés kezdete. Az első kamatcsökkentés jó eséllyel még az idén, de legkésőbb 2009 elején megtörténik, jósolják londoni feltörekvő piaci elemzők a magyar jegybank Monetáris Tanácsának hétfői ülése előtt.

A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési érdekeltségének részletes prognózisa szerint a kamatdöntő testület egyelőre nem mozdul, de a kamatcsökkentések “egyre közelednek”. A GS londoni elemzői szerint a testület tagjai most már egyre inkább figyelik a vállalati szektor banki hitelezésének mind feszesebb kondícióit, amelyeknek kedvezőtlen növekedési hatásai lehetnek, és hathatnak az inflációra is; ez a korai kamatcsökkentés mellett szólhat. A Goldman Sachs londoni előrejelzése szerint az MNB kamatcsökkentési ciklusa várhatóan jövő év elején kezdődik, és a piac is jórészt ezt árazza.

Vannak a Cityben ennél agresszívabb előrejelzések is. Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank londoni befektetési részlegének közép-európai közgazdásza idén novemberre jósolja az első kamatcsökkentést, és a következő tizenkét hónapra összesen 1,00 százalékpontos magyarországi pénzügypolitikai enyhítést vár.

A UBS bankcsoport londoni elemzői is azzal számolnak, hogy az év vége felé megkezdődik az MNB enyhítési ciklusa, feltéve, hogy az olajárak nem ugranak meg addig, és a belpolitikai fejlemények sem akadályozzák ezt meg.

A Merrill Lynch londoni befektetési részlegének pénteki előrejelzése szerint ugyanakkor az MNB az év végéig várhatóan fenntartja 8,50 százalékos alapkamatát, de a következő hat hónapban “enyhítési üzemmódra” áll át, és 2009-ben összesen 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

A Barclays Capital londoni befektetési ház elemzői úgy fogalmaztak, hogy Magyarországon az inflációs és a növekedési kockázatok mérlege ez utóbbiak felé billent, ami mozgásteret ad a monetáris enyhítéshez, feltéve, hogy folytatódik a költségvetési konszolidáció. A cég londoni elemzői mindezek alapján már az év végéig várnak egy negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és 2009 végére 7,00 százalékig csökkenő jegybanki kamatot jósolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik