Gazdaság

30-40 milliárd többletet hozott a gazdaság fehéredése

A gazdaság fehéredéséből 30-40 milliárd forint költségvetési többletbevétel keletkezett az idén az első félévben, az adó- és járulékbevételek növekedése révén - áll a gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság hétfőn, sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott jelentésében.

A bizottság első jelentése szerint tavaly egész évben 80-100 milliárd forint volt a fehéredésnek tulajdonítható többletbevétel. Ligeti Csák, a bizottság elnöke, a KSH főosztályvezetője az első félévi folyamatokat értékelve elmondta: 2008-ban tovább folytatódott a gazdaság fehérítése, ezen belül megnőtt a feketefoglalkoztatás visszaszorításának jelentősége.

Pataky Péter, a bizottság munkavállalókat képviselő tagja, az MSZOSZ elnöke elmondta: a versenyszférában az első hét hónapban 11 százalékkal nőtt azok száma, akik után rendesen fizetnek járulékot, miközben a KSH adatai szerint a tavalyi első hét hónaphoz képest 54 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. A járulékalap ugyanebben az időszakban 15 százalékkal emelkedett. A fekete foglalkoztatás feltárásában Pataky Péter szerint még jelentős tartalékok vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik