Gazdaság

A lengyeleknél 2011-re lesz euró

A lengyel kormányfő szerdán a 2011-et nevezte meg Lengyelország euróövezeti csatlakozása tervezett céldátumaként. Egy nemzetközi gazdasági fórumon Donald Tusk kijelentette, hogy ez nehéz lesz, de teljesíthető.

A lengyel kormány eddig nem rögzített céldátumot az euró bevezetésére. A miniszterelnök először beszélt erről évszám megjelölésével. Az elemzők eddig azzal számoltak, hogy 2013-ban, vagy valamikor később kerül sor Lengyelország csatlakozására az euróövezethez.

Májusban a lengyel pénzügyminiszter azt mondta, hogy Lengyelország 2009-ig teljesíti az euróbevezetéshez szükséges feltételeket. Most kijelentette, hogy akár már jövőre beléphet az ERM-2 átváltási mechanizmusba, ami 2011., vagy 2012. évi eurócsatlakozást tenne lehetővé. – Gond van azonban még az inflációval, ami meghaladja a megengedett mértéket – tette hozzá.

Az euró bevezetésére jelentkező országok nemzeti valutájának legalább két évet kell eltölteniük az euró előszobájának nevezett ERM-II rendszerben.
A miniszterelnök bejelentésére közel 1,6 százalékkal drágult a zloty.

A szakértők első véleménye az volt, hogy ideje volt megjelölni a bevezetés céldátumát, 2011 azonban korainak tűnik.
Az EU-hoz 2004-ben egyidejűleg csatlakozott országok közül Szlovénia a múlt évtől használja az eurót, Ciprus és Málta az idei évtől. Szlovákia 2009-től lesz tagja az eurózónának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik