Gazdaság

Most az agrárium húzta a gazdaságot

Az előzetesen közölt 2,2 százalék helyett 2 százalékkal bővült a magyar GDP a második negyedévben, éves szinten – közölte végleges adatként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az agrárium jó teljesítménye ellensúlyozta a kivitel gyengülését. Az év hátralévő felében ennél sokkal jobb növekedési adatokra nem számíthatunk.

A vártnál alacsonyabb kiskereskedelmi forgalommal és a beruházások érdemi visszaesésével indokolta a Takarékbank gyorselemzése a KSH előzetes és végleges adata közötti eltérést, ami a piacot egyáltalán nem lepte meg.

A fogyasztás még gyenge

A statisztikusok adatai szerint a második negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye 33,8, az iparé 6,7 százalékkal bővült, míg a szolgáltatások által termelt hozzáadott érték nem változott éves összevetésben.

Az agrárium nemcsak a tavalyi aszályos évhez képest teljesítet jól, hanem korábbi önmagához képest is, ennek köszönhető kiemelkedő bővülési üteme – nyilatkozta a FigyelőNetnek Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője. Az ipar még jól teljesít, de a csökkenő nyugat-európai kereslet nyomán a korábbinál kevésbé hajtja a gazdaságot – derül ki a KSH adataiból.

Jól megy az agráriumnak (Fotó: MTI)

Jól megy az agráriumnak (Fotó: MTI)

A növekedésből a lakosság keveset érez: a negyedévben a háztartások fogyasztása 1,2 százalékkal nőtt, de a tavalyi megszorítások után a kormányzattól származó társadalmi juttatások 0,9, a közösségi fogyasztás (például a kórházakra, oktatásra fordított összegek) 0,5 százalékkal bővültek – olvasható a jelentésben.

Sokkal jobb nem lesz

A második félévben élénkülő magánfogyasztás várhatóan ellensúlyozhatja a kivitel növekedési ütemének mérséklődését – prognosztizálja a Takarékbank. A pénzintézet a harmadik negyedévben 2,2, a negyedikben pedig 2,5 százalékos GDP-bővülésre számít, így 2008-ban 2,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság.

Árnyalatnyival derűlátóbb a Raiffeisen Bank: ők 2,2 százalékos éves gazdasági növekedésre számítanak. Keszeg Ádám kérdésünkre azt is elmondta, hogy a forint péntek reggeli gyengülésének (délelőtt 241,65/85 forintot adtak egy euróért a bankközi devizapiacon a csütörtök délutáni 240,60/70 után) nincs köze a növekedési adathoz, azt kizárólag nemzetközi trendek magyarázzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik