Gazdaság

Kemény marad a jegybank

Többek között az inflációs várakozások „beragadásának” elkerülése érdekében nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Monetáris Tanács, amely így továbbra is 8,5 százalékos. A központi bank és a kormány az inflációs konjunktúra mellett is kitart a 3 százalékos, középtávú inflációs cél mellett, amelyet legkorábban 2010-ben érhetünk el. A jegybanknál ráadásul arra számítanak, hogy tovább csökken a foglalkoztatottság.

A Monetáris Tanács hétfői ülésén úgy döntött, hogy a jegybanki alapkamat szintjét változatlanul hagyja, vagyis az továbbra is 8,5 százalékos marad – közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. A döntés megfelel az előzetes elemzői várakozásoknak.

Az inflációs várakozások ellen küzdenek

A döntés emellett szóló egyik legerősebb érv az volt, hogy a testület nem hagyhatja, hogy az inflációs várakozások magas szinten rögzüljenek, vagyis a gazdasági szereplők árazási és bérezési döntéseikben az elmúlt időszak drágulási ütemét tekintsék irányadónak.

A Monetáris Tanács közleménye szerint a „ szigorú monetáris kondíciók fenntartása mindaddig indokolt, míg a nemzetközi és hazai folyamatok nem jelzik egyértelműen a felfelé mutató inflációs kockázatok tartós csökkenését”.

Ez a testület szerint előbb-utóbb bekövetkezik: a világgazdaság növekedésének megtorpanását előrevetítő hírek hatására ugyanis csökkenésnek indultak a nyersanyag- és az energiaárak, ami előbb-utóbb kedvező hatással lesz a hazai inflációra is.

Jobban düböröghetne

2010-ig a magyar gazdaságot visszafogott növekedés és az infláció lassú csökkenése fogja jellemezni; a gazdaság kibocsátása előreláthatóan végig elmarad a potenciális kibocsátási szinttől – olvasható a jegybank Jelentés az infláció alakulásáról c. kiadványának első időközi felülvizsgálatában.

A dokumentum szerint a gazdaság teljesítménye többek között azért marad el a lehetségestől, mert a foglalkoztatottság idén és jövőre is csökkenni fog – az elégtelen munkakínálat okán. A szomorú trend pozitívuma, hogy a kihasználatlan kapacitások csökkentik az inflációt.

A dokumentum szerint a jegybank közgazdászai idén 6,3, jövőre 4,1, 2010-ben pedig 3 százalékos éves inflációra számítanak rendre 2,2, 2,6 és 3,4 százalékos gazdasági növekedés mellett. A lakosság reáljövedelme idén 1,3, jövőre 2, 2010-ben 2,7 százalékkal nő átlagosan, miközben a foglalkoztatottság 2008-ban 1,6, jövőre további 0,6 százalékkal csökken, majd alig, 0,1 százalékponttal nő.

Kitartanak

A Simor András jegybankelnök és Veres János pénzügyminiszter által szignált, szintén hétfőn közölt dokumentum szerint a jegybank és a kormány kitart 3 százalékos, középtávú inflációs célja mellett, amelyhez – csakúgy, mint eddig – most is 1 százalékos hibahatár társul.

Az eddig érvényes, 2005 augusztusában meghatározott inflációs cél is ugyanekkora volt; mostani vállalás 2010-ig érvényes, és a jegybank fent ismertetett prognózisa szerint először 2010-ben van esély a megvalósulására.

Az új inflációs cél és a Monetáris Tanács döntései árnyalatnyit erősítették a forint árfolyamát: délután egy euróért 233,69/234,19 forintot adtak a bankközi devizapicon a reggeli 233,9/234,30 forintos árfolyam után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik