Gazdaság

A spekulánsok az olajtól a dollárhoz fordulnak?

Péntek délutánra a szabadpiaci olajár olcsóbbodása meghaladta a 3 dollárt hordónként. A piac nyersolaj árát elsősorban a dollár árfolyamának markáns emelkedése vitte le, a befektetők a nyersolajtól az amerikai deviza felé fordultak.

Pénteken délután a Brent északi-tengeri olajféleség jegyzése Londonban hordónként 114,51 dolláron volt, ez a csütörtöki utolsó árhoz képest 3,35 dolláros csökkenésnek felel meg.

Hasonló, 3,40 dolláros árcsökkenést jelzett az amerikai könnyűolaj ára New Yorkban: szeptemberi határidőre a kontraktus ára hordónként 116,62 dolláron állt, a csütörtöki záró árhoz képest csaknem 3 százalékos volt az olcsóbbodása.

Erősödő dollár

Évek óta nem tapasztalt mértékben esett az euró árfolyama az amerikai dollárhoz képest, a folyamat csütörtökön-pénteken különösen markánssá vált. Egyes jelentések szerint 24 óra alatt mintegy 3 százalékot erősödött az amerikai pénz az euróhoz képest, míg július közepéhez viszonyítva az euró árfolyamvesztesége a dollárhoz képest 5,6 százalék körüli. A piacokon erős a várakozás, mikor kerül az euró az 1,50 dolláros árfolyam alá, elsősorban a dollár erősödése miatt. A dollár hat havi csúcsára jutott az euróval szemben.

Az euró legújabb elgyengülését több elemző Trichet EKB-elnök csütörtöki magyarázatával hozza kapcsolatba, melyet az EKB kamatdöntését követően adott.

Nem emelnek kamatot

A bankelnök ugyanis arra utalt, hogy az euróövezeti gazdaság növekedése a közelebbi jövőben, két negyedéven át meglehetősen gyenge lehet. Ez pedig közvetve utalás arra, hogy az euróövezeti alapkamat emelésére nincs esély.

Jóllehet az amerikai gazdaság növekedési kilátásai sem sokkal jobbak, de lassulása úgymond már kifejeződött a dollárárfolyamokban, a recessziós félelmeket már beárazták, míg egy lehetséges euróövezeti recesszió kilátásait most kezdik érzékelni. A dollár erősödése mögött nem az amerikai gazdaság alapjainak érdemi javulását kell keresni, hanem a szaporodó rossz európai híreket – mondta az egyik elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik