Gazdaság

Eladósodnak és megszorítanak az önkormányzatok is

Az önkormányzatok 90 százaléka többet költ bevételeinél és nem készült föl az uniós támogatások fogadására - legalábbis ez a kép rajzolódik ki a Állami Számvevőszék ellenőrzéseiből.

Az ellenőrzött megyei, megyei jogú városi, fővárosi kerületi és városi önkormányzatok évente közel azonos hányada – mintegy kilenctizede – nem biztosította a 2004-2006. években a tervezett költségvetési bevételek és kiadások egyensúlyát, költségvetési bevételeik nem nyújtottak fedezetet a költségvetési kiadásokra – közli az ÁSZ frissen kiadott jelentése.

Eladósodnak és megszorítanak

Az ellenőrzött önkormányzatoknál a működési célú költségvetési kiadások csökkentése érdekében intézmény összevonásokról, átszervezésekről, átadásokról döntöttek. Ötödük tavaly deviza alapú, hosszú lejáratú változó kamatozású kötvényt bocsátott ki. A tőketörlesztés megkezdéséhez meghatározott türelmi idő 1-6 év között változott.

(Ennek veszélyeire az ÁSZ szakemberei már több alkalommal fölhívták a figyelmet, amint arra is, hogy az állam által nyújtott normatív támogatások nem fedezik az önkormányzatok költségnövekedését, a helyhatóságok “felélik” a hiteleket.)

Nem készült föl a pályázatokra

Az európai uniós források igénybevételére és felhasználására ellenőrzött megyei, megyei jogú városi, fővárosi kerületi és városi önkormányzatok kilenctizede nem készült fel eredményesen. Nem rendelkeztek például az európai uniós forrásokhoz kapcsolódóan a pályázatfigyelés, a pályázatkészítés, az európai uniós forrásokkal támogatott fejlesztés lebonyolítási feladatairól, felelőseiről.

A szabályozási és szervezési hiányosságok is közrejátszottak abban, hogy az ellenőrzött fejlesztési feladatok mintegy felének megvalósítása nem a támogatási szerződésben foglalt ütemezésben folyt.

A kifizetési kérelmek benyújtása és azok teljesítése között az önkormányzatok közel felénél félév-háromnegyedév közötti különbség volt, elsősorban az igénylést alátámasztó dokumentumok alaki, tartalmi hiányosságai miatt.

Az ÁSZ 12 önkormányzatnál felelősségre vonást kezdeményezett, illetve további hét önkormányzatnál az érintett személy munkaviszonyának megszűnése miatt nem került erre sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik