Gazdaság

120 dollár alá ment az olaj ára

A nap végére jócskán 120 dollár alá került az amerikai könnyűolaj ára New Yorkban, a kereskedés zárásakor a szeptemberi határidős kontraktus 119,17 dolláron volt hordónként, azaz hétfői ilyenkori ára alatt 2,24 dollárral. Az olaj ára nap közben három hónapos mélységi szintjét érte el hordónként 118 dolláron.

Londonban a Brent ára több mint 2 és fél dolláros olcsóbbodást is jelzett, amikor 118,14 dollár volt a jegyzése.

Az ártendenciát kedden az Edouard trópusi vihar alakította, az olaj ára akkor kezdett süllyedésbe, amikor híre ment, hogy a vihar nem okozott és valószínűleg nem is nagyon fog érdemi károkat okozni olajlétesítményekben Texas partjainál.

Kedden késő délután a jegyzés szeptemberi szállításra az amerikai nyersolaj esetében kevéssel – 60 centtel – haladta meg a hordónkénti 120 dollárt, míg a Brent északi-tengeri olaj esetében ezen árszint alatt maradt 70 centtel.

A piacon általános az a vélemény, hogy az amerikai gazdaság további gyengélkedése a jelenlegi olajárszint mellett a keresletet minden olajjal kapcsolatos termék iránt visszatartja a világ vezető ipari államában. Ezt a vélelmet erősítette a hétfői adat a júniusi amerikai fogyasztói kiadásokról, melyek az inflációs kiigazítással számolva 0,2 százalékkal visszaestek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik