Gazdaság

OPEC: abnormálisan magas az olajár

Továbbra is abnormálisan magas a kőolaj ára az OPEC elnöke szerint, aki azt mondta, hogy ha folytatódna az energiahordozó árának a csökkenése, az olajkartell akkor sem mérsékelné a termelését, mivel jelenleg kiegyensúlyozott a piac.

Sakin Helil, aki egyben Algéria energiaügyi minisztere, megismételte azt a hétvégi kijelentését, hogy a kőolaj ára 80 dollárra, sőt az alá csökkenne, ha folytatódna a dollár drágulása és mérséklődnének a geopolitikai feszültségek, különösen ami Iránt illeti. Helil minderről akkor beszélt, amikor tárgyalt az indonéz energiaügyi miniszterrel.

Helil erre ugyan külön nem tért ki a megbeszélés során, de az utóbbi időszakban számos OPEC-ország jelezte: a magas olajárért nem a kínálati hiány a felelős.

A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta július 11-én állította be a 147,27 dolláros – napközbeni – rekordját. Azóta közel 22 százalékkal gyengült, de így is 30 százalékkal többe kerül, mint az év elején. Kedden röviddel 11 óra előtt a WTI ára 75 cent drágulással 125,48 dolláron állt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik