Gazdaság

Pengeváltás a gazdaságról

A 2008-as év eddigi teljesítményét nézve egyértelmű, hogy egyre rosszabb az ország gazdasági helyzete, nő a lemaradás és egyre többen élnek rosszul - erről Tállai András fideszes országgyűlési képviselő beszélt. A kormányszóvivő erre úgy reagált: éppen a magyar gazdaságba vetett bizalmat mutatja, hogy a közelmúltban több nagyberuházó is hazánkat választotta befektetési célpontként.

Tállai András közölte, hogy 11 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, 7 százalékhoz közelít az infláció, amely magasabb a költségvetésben tervezettnél, s 11 százalékkal csökkentek az ipari cégek megrendelései. Tállai András szerint 2008-ra nehezen lesz tartható a 2 százalékos gazdasági növekedés, és – mint mondta – az elemzők szerint ezen a téren jövőre is sereghajtók leszünk az Európai Unióban.

A politikus kitért rá, hogy sok család csak hitelekből és kölcsönökből tudja fenntartani megszokott életszínvonalát. A képviselő hozzátette, hogy mindeközben tovább növekszik az államadósság, mert a kormány annak ellenére sem tudta megállítani ezt a tendenciát sem, hogy magasak a közterhek és a járulékok.

Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta: éppen a magyar gazdaságba vetett bizalmat mutatja, hogy a közelmúltban több nagyberuházó is hazánkat választotta befektetési célpontként. Ez pedig csak akkor történhet meg, ha az adott gazdaság fejlődése jó irányba mutat: Magyarországon jelentős mértékben csökkent a költségvetés hiánya, egyensúlyi pályára sikerült állítani az országot és a kormány határozott szándéka, hogy a jövőben is tartsa a konvergencia program által kijelölt pályát – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik