Gazdaság

Lassul a brit gazdaság

Nagy-Britannia hazai össztermékének növekedése a másodiki negyedévben 0,2 százalékosra lassult az első negyedévi 0,3 százalékról, illetve éves összehasonlításban 1,6 százalékra 2,3 százalékról, jelentették a brit statisztikai hivatalban pénteken előzetes adatként.

A növekedés negyedévről negyedévre a legkisebb volt 2005 első negyede óta, éves összehasonlításban a legkisebb 2005 harmadik negyede óta.

A második negyedévben az építőipar kibocsátása a legnagyobbat esett 2005 harmadik negyede óta, a magán lakásépítések elhalasztása miatt. Az üzleti ás pénzügyi szolgáltatások teljesítménye 2002 első negyede óta nem csökkent ekkorát, mint most, a “nem elsőrendű válság” okozta bizalomvesztés, likviditásszűke és árfolyamveszteségek miatt.

A teljes szolgáltatói szektor, amely kínálati oldalon a brit GDP 74 százalékát adja, is a leglassabban fejlődött a második negyedévben éves összehasonlításban 1992 utolsó negyedéve óta, amikor a brit gazdaság recesszióban volt. Ezen belül viszont a távközlési és a szállítási szolgáltatások teljesítménye 2000 harmadik negyedéve óta a leggyorsabban nőtt.

A brit pénzügyminiszter, Alistair Darling márciusban 1,75-2,25 százalék közötti GDP-növekedést jósolt idénre, és 2,25-2,75 százalékosat jövőre, csökkentve az előző, tavaly októberi hivatalos kormányzati előrejelzés 2,0-2,50, illetve 2,50-3,00 százalékos GDP-növekedési prognózisát.

Tavaly a brit gazdaság 3 százalékkal bővült, ez a leggyorsabb ütem volt a vezető ipari országok között. A mostani helyzet nagy dilemma a szigoráról híres brit központi bank, a Bank of England számára. A 2 százalékos célját messze meghaladó, 4 százalék felé közelítő tizenkét havi infláció kamatemelést indokolna, az viszont igencsak megszorongatná a kevesebb hitelfelvétel miatt amúgy is gyengülő lakáspiacot, amelyen tavaly nyár vége óta vagy 10 százalékkal csökkentek az ingatlanárak.

A kamatemelés tovább rontaná a lakossági fogyasztás általános kilátásait is, pedig az a legnagyobb tétel a GDP alakulásában keresleti oldalról. A kiskereskedelmi forgalom egyenetlenül alakul Nagy-Britanniában: májusban rekord ütemben nőtt, júniusban annál nagyobb – és szintén rekord – ütemben csökkent, végül is a második negyedévben az átlagos növekedés igen lassú maradt.

A Bank of England utoljára áprilisban mozdult: akkor még tovább csökkentette alapkamatát, negyed százalékponttal 5 százalékra. Azóta kivár, remélve, hogy a gazdasági lassulás lelassítja az inflációt is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik