Gazdaság

Összedől a spanyol gazdaság?

A spanyol ingatlanpiac gyors összeomlása minden várakozás szerint magával rántja az ország gazdaságának egészét. Az már bizonyos, hogy az elmúlt 14 év gazdasági növekedése véget ért, és a kormány nem kívánja kirángatni a bajból a vergődő iparágakat.

Az újotthon-eladások megtorpanása és a banki hitelek jelentős drágulása nyomán a spanyol ingatlanfejlesztő és értékesítő cégek egyre nehezebben képesek adósságaik törlesztésére. Idén eddig 65, az iparágban tevékenykedő társaság kért csődvédelmet, közülük a legnagyobb a Magyarországon is ismert Martinsa-Fadesa, amely egy 150 millió eurós hitelfelvételi kísérlet kudarcán csúszott el. A cégnek egyébként 5,2 milliárd eurós adóssága van, vagyonának – házak, üdülők, golfpályák és áruházak – értéke pedig mintegy 10,8 milliárd euróra zsugorodott a csődvédelem múlt heti időpontjára, az egy hónappal korábbi 13 milliárdról.

Az egész szektor helyzete hasonló: a tőzsdén jegyzett öt legnagyobb ingatlanfejlesztő társaság összes adóssága mintegy 30 milliárd euró, s a cégek idén eddig mintegy 6 milliárd eurót veszítettek piaci értékükből.

Kipukkadt az ingatlanbiznisz

Az elmúlt tíz évben a lakás- és az egyéb ingatlanárak 130 százalékkal emelkedtek, ami európai léptékkel mérve is példátlan bővülést jelentett. A folyamat az idei második negyedévig tartott: ekkor az ingatlanárak negyedéves összevetésben 0,1 százalékkal csökkentek. Az iparág kilátásai sem túl fényesek: a kiadott építési engedélyek száma az első negyedévben 70 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Kihathat a magyar ingatlanpiacra is (fotó: MTI)

Kihathat a magyar ingatlanpiacra is (fotó: MTI)

A túlkínálathoz jelentős mértékben hozzájárult a hitelek drágulása, miután az új ingatlant vásárlók 96 százaléka változó kamatozású jelzáloghitelből fizetett.

Sok mindent magával ránt

Az ingatlankrízis általános hitelezési válságot, az építőipar és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások teljesítményének drámai visszaesését hozhatja. Egy felmérés szerint a cégvezetők már április óta úgy érzékelik, hogy csökken az ipar és a szolgáltatási szféra teljesítménye.

Pedro Solbes pénzügyminisztr még optimista (Fotó: MTI)

Pedro Solbes pénzügyminiszter még optimista (Fotó: MTI)

A szocialisták által vezetett spanyol kormány minden jel szerint megtagadja az állami segítséget a bajba jutott szektortól: Pedro Solbes pénzügyminiszter bejelentése szerint a csődvédelmet kért Martinsa-Fadesa nem kap közpénzt a bajból való kilábaláshoz.

A korábban a GDP ötödét adó ingatlanfejlesztés így súlyos, de gyors válságon eshet át a közgazdászok értékelése szerint: arra számítanak, hogy az iparágban ténykedő cégek mindössze harmada vészeli át a válságot.

Pedro Solbes a krízis összgazdasági hatásait tekintve viszonylag derűlátó. „Néhány negyedéven keresztül nullához közeli lesz a gazdasági növekedés, de érzéseim szerint a recessziót elkerüljük” – nyilatkozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik