Gazdaság

Nem okozott meglepetést a jegybank

Az elemzők várakozásainak megfelelően nem nyúlt az alapkamathoz hétfői ülésén a Monetáris Tanács; az alapkamat így továbbra is 8,5 százalékos. A forint nem reagált a hírre.

„Az elmúlt két hónapban beérkezett adatok alapján az olajárak emelkedése növeli, a forint árfolyamának közelmúltban végbement erősödése pedig mérsékli az inflációs kockázatokat. A Monetáris Tanács nem kívánja megakadályozni az energiahordozók relatív árainak a megváltozott globális keresleti és kínálati viszonyokkal összhangban történő alkalmazkodását, azonban arra törekszik, hogy ez a folyamat ne okozzon tartós inflációs nyomást. Az inflációs és béradatok összhangban állnak a májusi inflációs előrejelzés alappályájával.” – indokolta döntését a testület.

„Amennyiben az inflációs cél elérése a jövőben megkívánja, a Monetáris Tanács kész a szükséges lépések megtételére.” – céloz egy esetleges következő kamatemelésre és a középtávú, 3 százalékos inflációs cél melletti elkötelezettségére közleménye végén a Monetáris Tanács.

A hazai makroelemzők többsége a jegybank honlapján közölttel azonos döntést várt, mert a forinterősödés önmagában monetáris szigorként működött, vagyis az importcikkek forintban megadott ára folyamatosan csökkent, ami javítja az inflációs kilátásokat.

A jelek szerint a piac is beárazta már a Monetáris Tanács döntését, mert a forint árfolyama nem változott a bejelentés után: egy euróért 229,11/41 forintot adtak a bankközi devizapiacon, csaknem ugyanannyit, mint a kereskedés kezdetekor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik