Gazdaság

ICEG: nem gátol az erős forint

Az ICEG Európai Központ szerint a magyar gazdaság az idén 2,1 százalékkal, jövőre várhatóan 3,2 százalékkal bővülhet, miközben az infláció az idén 6,4 százalék, jövőre pedig éves átlagban 4,4 százalék lehet.

Oszlay András, az ICEG tudományos munkatársa keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenleg igen erős forint ellenére sem a külső, sem a belső feltételek nem támogatják az infláció gyorsabb mérséklődését, így a jövőben is a szigorú monetáris kondíciók fenntartására lehet számítani.

Ezzel együtt az ICEG kutatói úgy vélik, hogy az államháztartás konszolidált hiánya az idén és jövőre is kedvező lehet. Az ICEG 2008-ra konszolidáltan számítva 3,8 százalékos, jövőre 3,2 százalékos GDP-hez mért államháztartási deficitet vár. Az államadósság a GDP-hez mérten szerény mértékben, de csökkenni fog, az idei 67,5 százalékról jövőre 67 százalékra várható.

A kutató úgy vélte, hogy a forint erősödése várhatóan nem fogja gátolni a GDP növekedését. A bruttó hazai termék jelentős részét előállító itteni multik inkább a külső kereslet alakulására reagálnak, mint a forint erős árfolyamára, és ebből fakadóan a forintban jelentkező működési költségekre. A kis- és közepes vállalkozások termelési feltételeit azonban nehezíti az egyre erősödő forint – tette hozzá Oszlay András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik