Gazdaság

Szigorít a jelzáloghitelezés szabályain a Fed

A vasárnapi bankmentés után hétfőn az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jelentősen szigorította a jelzáloghitelezés szabályait. Ezen túl nehéz lesz a bankoknak megszólítaniuk a vélhetően fizetésképtelen rétegeket.

A Fed hétfőn megszigorította a jelzáloghitelezés szabályait. Ben Bernanke elnök szerint az új rendeletek nyomán nem lehet majd félrevezetni a hitelfelvevőket a kölcsön összes költségeivel kapcsolatban, és kiszűrhetőek lesznek a fizetésképtelen kuncsaftokat megszólító üzleti praktikák is. Ezen túl csökkentik az őretörlesztés felárának mértékét is.

A hétfői bejelentés előtt, vasárnap a Fed és a kormány közösen mentette meg a csődtől a jelzáloghitelezés két amerikai alapintézményét, a Fannie Mae és a Freddie Mac pénzintézeteket, miután megemelték a két bank eddig 2,25-2,25 milliárd dolláros állami hitelkeretét. A döntés után a Fannie Mae árfolyama 50 százalékkal 6 dollárra, a Freddie Macé 51 százalékkal 3,89 dollárra zuhant, de a kereskedés végére a részvények ledolgozták a veszteséget. A jelzálogpiaci válság kirobbanása óta tőzsdei értékének 80 százalékát veszítette el a két mamutcég.

A Fannie Mae és a Freddy Mac az Egyesült Államok 11,5 billió dolláros lakáshitelpiacának mintegy 45 százalékát biztosítja, május végén együttesen 5,2 billió dollárnyi saját és garantált követeléssel rendelkezett. Ez az összeg az éves amerikai GDP több mint egyharmadának felel meg.

A vasárnapi és a hétfői intézkedéseket is jóvá kell még hagynia az amerikai kongresszusnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik