Gazdaság

Árrobbanásra számítanak Romániában

A román lakosságnak mostantól a gázért 12,5 százalékkal, az áramért 4,4 százalékkal kell többet fizetnie. Ennek következtében általános árrobbanásra számítanak Romániában, ahol a belpolitikai vita fő témájává vált a dráguláshullám.

Gazdasági elemzők egyhangúan úgy vélik, hogy a gáz drágítása tovább növeli majd az amúgy is elszabadult inflációt. A Román Nemzeti Bank nemrég 10 százalékra emelte az alapkamatot, hogy féken tartsa a fogyasztói árak növekedését.

A termelők egyelőre nem jelezték, hogy mennyivel drágítják az élelmiszereket, de a pánikot fokozza, hogy a két legfontosabb gázszolgáltató (a Distrigaz Sud és az E.ON Gaz Románia) bejelentette, hogy az év második felében újabb gázáremelést kér. Traian Basescu államfő konzultációra hívta a pártokat, hogy megvitassák, miként lehetne enyhíteni az áremelkedés következményeit.

A szakszervezetek a munkaügyi minisztérium előtt tüntettek szerdán, és azt követelték, hogy a jelenlegi 500 lej (140 euró) értékű garantált minimálbért 540 lejre (150 euróra) emelje a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik