Gazdaság

Bokros: mindenki fizessen 10 ezer forintot

Magyarország fenntartható és gyors gazdasági növekedéséhez 10 százalékponttal 40 százalékra kell csökkenteni a GDP jelenleg 50 százalékát érintő államháztartási központosítást – fejtette ki Bokros Lajos. Az egészségügybe mindenkitől havi fix 10 ezer forintot fizettetne be.

Az állampolgárok ennél a 40 százaléknál sem fognak kevesebb pénzt kiadni például oktatásra, egészségügyre, de azt saját hozzájárulásként arra fordítják, amelynek közvetlen hasznát is élvezik és nem az állam nagy kasszájába fizetnek – mondta a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Buda-Cash Brókerház közös rendezvényén. A a központosítás csökkentésének mértéknél és időhorizontjánál is fontosabb, hogy megváltozzon a közjavakat és közszolgáltatásokat előállító állami intézmények magatartása.

A gazdasági növekedés gyorsulása elképzelhetetlen átfogó államháztartási reform nélkül. A közteherviselés, illetve az adóreform alapja, hogy többen fizessenek kevesebb személyi jövedelemadót. Eközben a minimálbér adómentességét meg kell szüntetni, akárcsak a helyi iparűzési adót, így emellett már nem magas a 20 százalékos társasági adó – jelezte a volt pénzügyminiszter.

A rendszerváltás leggyengébb láncszemének a gyógyítást tartja, ahol 20 éve szinte semmi sem történt. Javaslata szerint minden 18 év feletti állampolgár fizessen fix egészségügyi hozzájárulást, például 10 ezer forintot. A túlméretezett, 76 intézményből álló felsőoktatást pedig a fejkvóta finanszírozás eltörlésével lehet karcsúsítani – állította Bokros Lajos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik