Az alapanyagárak az utóbbi időszakban 20 százalékkal nőttek, miközben a cégek tavaly óta lényegében nem tudták drágábbá tenni a termékeiket. Az alapanyagárak a friss húsoknál 90, a készítményeknél 70 százalékban határozzák meg az önköltséget. Ezért – figyelembe véve az egyéb költségtényezők árváltozását is – a társaságok a friss húsoknál legalább 20 százalékos azonnali, a készítményeknél pedig 10-15 százalékos drágítást tartanak indokoltnak.
Kovács László, Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a tovább feldolgozott termékeknél az áremelés a nyári hónapoktól indulhat meg. Ágazati szakértők egyöntetűen hazai húshiányt prognosztizálnak a következő időszakban, mivel a sertésállomány drasztikusan csökken. A visszaesést az 50–100 százalékkal dráguló takarmányok okozzák, mivel e tendenciával a sertésfelvásárlási árak – amelyek egy év alatt csak 13,7 százalékkal emelkedtek – nem tartanak lépést. A most várható hiány még nem veszélyezteti a biztonságos hazai ellátást, de fokozhatja a feldolgozóipar importigényét, ha a cégek az exportüzleteiknek is eleget akarnak tenni.
Legkorábban a hét végén drágulhat a tőkehús a boltokban, a készítmények ára csak három-négy hét múlva emelkedhet – mondta Neubauer Katalin, a CBA-lánc kereskedelmi vezérigazgatója. Egyelőre ugyanis nem érkezett be a cég összes szállítójának áremelési szándéka. Hasonlóan nyilatkozott Murányi László, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatója, hozzáfűzve, hogy húskészítmények behozatalát sem tervezi a cég, miután nehéz a nemzetközi piacon a magyar ízlésnek megfelelően fűszerezett termékeket találni.
