Gazdaság

Nagyon nőnek a román bérek

Több mint 20 százalékkal nőttek a romániai fizetések egy év alatt, és egyre több magyar talál munkát a szomszéd országban – írja hétfői számában a Világgazdaság.

Januárban a nettó átlagjövedelmek 30,7, a reáljövedelmek 21,8 százalékkal nőttek egy év alatt Romániában. Az átlagfizetések még így is elmaradnak a magyartól: ott hivatalosan 82 400 forintnak megfelelő lej az átlagkereset, míg itthon 125 ezer forint – olvasható a Világgazdaságban.

A hatalmas ütemben bővülő fizetések ellenére Románia munkaerőhiánnyal küzd, többek között azért, mert állampolgárai tizede külföldön dolgozik.

A növekvő román fizetéseket Magyarország is megérzi: az első negyedévben 30 százalékkal kevesebb szezonális munkavállalási engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban, vagyis vélhetően az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgozni vágyó román állampolgárok otthon keresnek munkát.

A fejvadászok is érzik a változást. Míg korábban orvosokat és mérnököket „importáltunk”, most egyre több műszaki diplomás és cégvezető talál munkát Romániában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik