Gazdaság

Folytatódhat az amerikai recesszió

Vezető amerikai közgazdászok szerint folytatódik a világ legnagyobb gazdaságának hanyatlása: szűkülnek a hitelpiac és visszaesik a magánfogyasztás - derült ki a The Wall Street Journal pénteki számában közölt felmérésből.

A vezető New York-i gazdasági napilap által megkérdezett közgazdászok háromnegyede szerint az amerikai gazdaság recesszióba jutott és csaknem ugyanekkora hányaduknak az a véleménye, hogy a helyzet még rosszabbodni fog. Legtöbbjük szerint például az ingatlanárak 2009-ben lesznek a legalacsonyabbak, 38 százalék szerint az első, 29 százalék szerint a második félévben.

Ez az első széles körű felmérés azóta, hogy a jegybank a 30-as évekbeli nagy válság óta nem alkalmazott intervencionista módszerrel megmentette a Bear Stearns befektetési bankot az összeomlástól. Az újság által kifaggatott 46 vezető közgazdász 80 százaléka helyesli a Fed lépését.

A közgazdászok borúlátó jóslatukat részletezve leginkább három folyamat rosszabbra fordulásától tartanak. A válaszolók 35 százaléka attól fél, hogy a hitelpiacok tovább szűkülnek, 25 százalék a fogyasztói költekezések hirtelen esésétől, 13 százalék pedig az ingatlanpiac folytatódó gyengélkedésétől tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik